Passport Hilang?? Ini Yang Perlu Anda Lakukan

Kengkadang kite xprasan kat mana kite letak passport.. bila dah dekat waktu nak fly baru la kelam kabut cari.. ada juga yang ditimpa musibah.. dah dekat-dekat nak fly ni la plak beg kena ragut atau curi.. nasib tak baik plak passport dalam tu.. di sini sis kongsikan langkah-langkah yang perlu dilakukan apabila kehilangan passport.. ini adalah berdasarkan pengalaman sis sendiri..

# 1

uols kena report polis dulu.. mula-mula kena jumpa SB dulu sebab ini berkaitan kehilangan passport bukan kes biasa-biasa.. kehilangan passport adalah kes yang sangat serius ye.. jadi soal siasat perlu dilakukan.. lpas dah jumpa SB tu kita terus ke kaunter yang biasa buat report tu.. kat situ baru la kita ceritakan insiden kehilangan passport tu.. sama ada missplaced atau kecurian.. jika ia melibatkan kecurian kita kena jumpa pegawai penyiasat pula dan sekali lagi soal siasat akan dilakukan sebab ia melibatkan kes jenayah..

# 2

lepas dah settle buat laporan dapat salinan laporan dari pegawai bertugas.. bayaran akan dikenakan bagi setiap salinan yang dipinta..

# 3

untuk menjimatkan masa lepas dapatkan salinan report uols ke website JABATAN IMMIGRATION dulu.. print borang-borang yang berkaitan sebelum ke sana.. kalau tak nak pon takper sebab kat kaunter immigration tu diorg bleh provide borang-borang tu untuk uols..

# 4

borang IM42C tu adalah borang soal selidik.. isi betul-betul borang tu kemudian sediakan 2 salinan borang tu untuk submit ke immigration.. selain dari itu sediakan juga salinan MyKad.. klau MyKad pon hilang boleh gunakan salinan Kad Pengenalan Sementara.. untuk yang berumur 18 tahun ke bawah sila sediakan Sijil Lahir & MyKad ibubapa.. sediakan juga salinan e-ticket flight sebagai dokumen sokongan.. semua dokumen ini hendaklah disediakan dalam 2 salinan..

# 5

terus ke pejabat immigration yang HQ.. cawangan atau UTC tak boleh ye uols.. hanya ibupejabat jer yang boleh uruskan untuk kes kehilangan passport.. macam kes sis hari tu sis ke Pejabat Immigration Jalan Duta.. kemudian uols terus ke bahagian kehilangan atau kerosakan.. jangan plak pi amek no kat kaunter biasa tu.. buang masa jer nanti tunggu nombor pastu kena pi tempat lain tunggu nombor lagi..

# 6

lpas amek nombor bgitau kat pegawai tu berkenaan kes uols.. nanti pegawai akan berikan borang-borang yang perlu di isi.. ada borang yang perlukan tanda tangan pesuruhjaya sumpah.. jangan risau.. selalunya dekat pejabat-pejabat immigration memang akan ada pesuruhjaya sumpah yang buka pejabat kecil..

# 7

lpas dah isi semua borang, buat 2 salinan untuk setiap borang yang dah di isi dan juga 2 salinan untuk semua dokumen-dokumen yang diperlukan..

# 8

serahkan semua dokumen-dokumen pada pegawai bertugas & dalam masa 5 hari bekerja baru la kita akan dapat tau keputusan kelulusan permohonan kita itu.. bagi kes kecemasan mcm sis hari tu jangan risau.. pihak immigration masih ada budi bicara.. masa sis hilang passport tu sis ada masa 3 hari bekerja jer sebelum fly.. pegawai akan minta bukti yang menyatakan kita perlu meninggalkan negara dalam masa terdekat.. sebab tu sis dah sediakan dari awal salinan e-ticket flight untuk submit pada mereka.. & apabila dokumen sokongan tu ada mereka pasti akan memudahkan urusan kita..

# 9

apabila permohonan kita dah diluluskan kita akan dipanggil diminta hadir untuk membuat bayaran.. untuk permohonan passport sebanyak RM200 akan dikenakan & bayaran denda juga akan dikenakan bagi kes kehilangan akan kecuaian.. bagi kes-kes musibah insyaallah pihak immigration akan waive denda tu.. tapi uols still kena bayar untuk permohonan passport..

# 10

selepas buat bayaran, dalam masa sejam insyaallah passport uols akan siap.. boleh la amek di kaunter dan pulang dengan hati yang girang…

so uols jagalah passport dengan cermat.. letak di tempat yang selamat.. semoga posting sis ini akan memberi manafaat pada sesiapa yang kehilangan passport.. kalau tak silap sis cara ini sama juga pada kes kerosakan passport.. cuma sis tak pasti berapa bayaran denda yang dikenakan sebab sis hari tu tak kena denda sebab sis di timpa musibah.. uols boleh tengok kat website Jabatan Immigration untuk kepastian..

Tips Penting untuk Traveller Wanita

Saper yang tak seronok pegi travel kan… sekarang ni rata-rata kita dapat lihat ramai wanita-wanita & gadis-gadis yg pegi travel.. tak kesah la ke mana pon.. ada yg travel dalam negara.. ada juga yg travel ke luar negara.. orang kata travel ni dapat membuka mata kita untuk mengenali dunia.. setiap tempat yg kita pegi mmpunyai budaya yg berbeza.. byk yg kita belajar dgn mengembara… tapi, sebelum mengembara ada beberapa tips untuk traveller wanita dan gadis-gadis..

1. Buat Listing

contoh Travel List.. tpi uols jgn la bawak sumer ni..

Listing ni sgt penting.. sebelum packing uols buat dulu listing barang² yang nak di bawa pastu tengok balik listing tu.. potong mana² yang tak berkenaan.. kita tak nak terlupa benda² penting dan juga bawa benda² yang tak perlu.. ye la kadang² benda² yang tak perlu pon kita letak dalam listing tu.. mana yang tak perlu potong jer.. tak payah nak penuhkan dan beratkan beg uols dengan benda² yang tak penting.. nanti uols gak yang nak bawak beg tu.. lepas dah packing tu check balik.. bukan apa takut ada yang tertinggal.. kita ni bukannya perfect sangatkan.. kadang² terlupa.. traveller wanita ni kan kalau tertinggal barang boleh rosak mood tau..

2. Packing Pakaian

sis tau kita traveller wanita ni kalau boleh satu almari nak bawak.. janganla susahkan diri.. berapa banyak beg nak bawak nanti.. kalau boleh bawa seminima yang boleh.. tak payah la dalam sehari nak tukar pakaian sampai 3-4 kali.. bawa pakaian seringan yang bleh.. for safety bawa seluar or skirt warna gelap.. hitam to be exact.. so that boleh masuk ngan semua warna baju.. jeans tak payah la bawa sampai 3-4 helai.. berat kot.. sebagai traveller wanita kita nak la kelihatan menarik nanti nak amek gambar kan.. at the same time tak nak la sampai menyusahkan diri..

3. Hair Dryer

bagi yang have² travel dok hotel mahal ok lagi sbb kat bilik hotel ada disediakan hair dryer.. tak pon kita boleh minta jer from house keeping.. tapi bagi yang tak berapa nak ado macam sis ni dinasihatkan bawa la hair dryer.. hotel bajet tak semua ada hair dryer.. kengkadang tu kita dok hostel or bed & breakfast.. lagi la takder.. sesetengah homestay pon tidak disediakan hair dryer ni.. kat luar banyak jual travel dryer.. tak rugi pon bawa.. untuk kebersihan diri kita juga.. ye la kalau traveller wanita pegi travel seminggu takkan la seminggu tak basuh rambut kan.. walaupon pkai tudung kalau seminggu tak basuh, bau kepam uols..

4. Pilihan Size

uols!! berapa hari nak travel? kalau boleh tak payah la bawa toiletries yang besar².. semua tu makan space.. sebagai traveller wanita yang bijak kita bawa yang travel size jer.. tapi bergantung juga pada berapa lama kita nak travel.. bawa cukup² jer.. beg pon jangan bawa yang besar².. sebab semakin besar beg yang kita bawa semakin banyak la barang yang kita nak sumbat masuk dalam tu.. sayang²ku… flight ada limit berat luggage tau.. jgn sampai over limit masa nak pegi.. balik nanti uols nak isi barang lagi..

5. Ruangan Bagasi

ingat ye sayang²ku.. masa packing tu pastikan masih ada ruang² kosong di dalam beg uols.. naper? sebab sebagai traveller wanita kecenderungan kita adalah shopping.. tipu la kalau kata tak nak shopping.. paling² tidak pon kita mesti beli fridge magnet ataupon keychain.. betul tak? abes tu kalau awal² lagi beg dah penuh nanti nak balik cemaner plak? beli beg baru la jawabnya.. kan dah tambah kos lagi tu..

6. Organised

susun semua barangan yang nak dibawa.. pastikan barang keperluan yang kecil diletakkan diruangan kecil.. jangan sumbat jer semua kat satu tempat.. ini untuk memudahkan uols mencari barang² yang diperlukan.. toiletries, earphone, charger dan barang² bersaiz mini boleh letak dalam hand carry.. letak siap² dalam beg lutsinar supaya nanti kat airport takder la tercari bila disuruh asingkan.. begitu juga dengan ubat-ubatan dan barangan make-up.. kalau boleh pakaian kita digulung untuk menjimatkan ruang..

Inilah sedikit tips sebelum memulakan travel untuk traveller wanita dan juga gadis².. sis harap ianya dapat membantu uols sebelum memulakan travel.. mood kita semasa travel mesti la sentiasa ceria dan happy.. baru la best amek gambar..

Introduce Yourself (Example Post)

This is an example post, originally published as part of Blogging University. Enroll in one of our ten programs, and start your blog right.

You’re going to publish a post today. Don’t worry about how your blog looks. Don’t worry if you haven’t given it a name yet, or you’re feeling overwhelmed. Just click the “New Post” button, and tell us why you’re here.

Why do this?

  • Because it gives new readers context. What are you about? Why should they read your blog?
  • Because it will help you focus you own ideas about your blog and what you’d like to do with it.

The post can be short or long, a personal intro to your life or a bloggy mission statement, a manifesto for the future or a simple outline of your the types of things you hope to publish.

To help you get started, here are a few questions:

  • Why are you blogging publicly, rather than keeping a personal journal?
  • What topics do you think you’ll write about?
  • Who would you love to connect with via your blog?
  • If you blog successfully throughout the next year, what would you hope to have accomplished?

You’re not locked into any of this; one of the wonderful things about blogs is how they constantly evolve as we learn, grow, and interact with one another — but it’s good to know where and why you started, and articulating your goals may just give you a few other post ideas.

Can’t think how to get started? Just write the first thing that pops into your head. Anne Lamott, author of a book on writing we love, says that you need to give yourself permission to write a “crappy first draft”. Anne makes a great point — just start writing, and worry about editing it later.

When you’re ready to publish, give your post three to five tags that describe your blog’s focus — writing, photography, fiction, parenting, food, cars, movies, sports, whatever. These tags will help others who care about your topics find you in the Reader. Make sure one of the tags is “zerotohero,” so other new bloggers can find you, too.

Create your website at WordPress.com
Get started